Cabinetul medical "Dr. Dragomir"

 

 

Home Acupunctura Reflexologie Homeopatie Medicina familiei Ecografie Alte investigatii Onorarii Cum ajung la acest cabinetArticolul lunii: Cum ne ferim de gripa

 

ACUPUNCTURA

Acupunctura este o metoda de tratament cu o vechime de peste 5000 de ani. Nascuta si dezvoltata in China, metoda a cunoscut o raspandire uluitoare in toata lumea abia in ultimele decenii dupa vizita efectuata de presedintele Nixon in anii 70 in China: acolo presedintele Americii a suferit o criza de apendicita si a trebuit operat neintarziat, medicii chinezi asigurandu-i o anestezie excelenta folosind numai puncte de acupunctura.
Mecanismul de actiune al acupuncturii nu este pe deplin cunoscut. Metoda este integrata intr-o ampla filozofie extrem-orientala. Principalele idei ale Medicinei Traditionale Extrem Orientale sunt: viata si sanatatea sunt mentinute de o "energie" sau "suflu", numita "Qi" (se citeste "ci") a carei sursa este pe de o parte ancestrala, iar pe de alta parte dobandita din alimente, aer si apa. Energia "Qi" are o anumita circulatie in corp de-a lungul unor canale preferentiale numite meridiane. Bolile apar fie prin tulburarea (blocarea) unor meridiane, fie prin substitutia sau mai degraba alterarea energiei "Qi" de catre forme perverse de energie.
Asupra meridianelor se poate actiona prin inteparea anumitor puncte, astfel deblocand circulatia sau "chemand in ajutor" energia Qi.
Teoria Medicinei Traditionale Extrem Orientale i-ar putea parea omului "modern" -omului cu mintea hranita la scoala gandirii pozitiviste- cumva ilogica sau de-a dreptul obscurantista. Totusi practicarea acupuncturii duce de multe ori la rezultate uimitoare. De zeci de ori am vindecat - sau cel putin am ameliorat substantial - numai dupa cateva sedinte de acupunctura- boli care pareau incurabile. Poate fi contestata baza teoretica a metodei, dar nimeni nu-i poate contesta rezultatele, tot asa cum nimeni nu poate contesta lumina soarelui.

Indicatiile acupuncturii:
Beneficiaza in cel mai inalt grad de metoda acupuncturii:
-bolile reumatice de orice fel
-unele boli neurologice (ex: nevralgia de trigemen, migrena, torticolis-ul, deficitele motorii aparute dupa accidente cerebrale etc)
-bronsita cronica si astmul bronsic
-hipo- si hipertensiunea arteriala
-gastrita, ulcerul si alte boli ale tubului digestiv; obezitatea
-tulburarile ciclului menstrual si infertilitatea
-incontinenta urinara
-hepatita cronica
-spasmofilia si starile anxioase sau depresive
-urticaria si alte forme de alergii cutanate.
 

Limitele acupuncturii:
-varstnicii: Dupa varsta de 70 de ani cei mai multi pacienti raspund greu sau tarziu la acupunctura. Dupa varsta de 80 de ani nu are rost efectuarea tratamentului.
-copiii: desi ei raspund foarte bine la tratament, celor mai multi le este frica de ace.
-nu raspund sau ameliorarea este nesemnificativa in: psihoze (=nebunia propriu-zisa), insuficienta renala, majoritatea bolilor endocrine.
 

Cum se desfasoara o sedinta de acupunctura. Ce trebuie sa stiti:
Inainte de prima sedinta veti fi consultat de medic. Durata unei consultatii de acupunctura este de 15-30 de minute. Aceasta consultatie seamana mult cu o consultatie medicala obisnuita, doar ca s-ar putea ca medicul sa acorde o mai mare importanta pulsului si examinarii limbii. S-ar putea ca medicul sa apese pe anumite puncte - mai ales aflate pe talpi, spate sau pe lobul urechii si sa va intrebe daca sunt dureroase. Dupa consultatie medicul va va spune daca metoda este sau nu indicata in cazul dv. Daca da, de cate sedinte ar fi nevoie. Uneori va fi nevoie sa va prescrie un regim alimentar sau de viata care sa potenteze raspunsul la tratament. Pentru cele mai multe boli acute sunt suficiente aproximativ patru sedinte, dar pentru bolile cronice sunt necesare de multe ori 12 sedinte sau chiar mai mult.
Sedintele se desfasoara de regula la 2 zile, cel mult la 3. Dupa ce apare o ameliorare se poate rari ritmul lor.
Prima sedinta dureaza mai putin: 10-15 minute, urmatoarele pot dura mai mult: pana la 40 de minute.
Nu este nevoie de o pregatire speciala inainte de sedinta. Totusi, este bine sa nu veniti imediat dupa masa, iar hainele pe care le purtati este bine sa fie cat mai comode, astfel incat sa va puteti dezbraca si imbraca usor.
Nu trebuie sa fiti ingrijorati ca punerea acelor este dureroasa. Teama e intotdeauna mult mai mare decat durerea ! Sedinta de acupunctura trebuie sa fie o placere relaxanta, nu o tortura. In cursul tratamentului medicul are sa va intrebe daca simtiti vreo senzatie particulara. Este foarte important sa-i spuneti daca simtiti un fel de curent electric si sa-i identificati directia.
 

 

 

Aveti vreo intrebare? Contactati-ne la: e-mail doctordragomir@yahoo.com, telefon 324.45.60,           

 Mobil: 0726.19.55.03,  0745.06.24.64; adresa: str. Reconstructiei nr.2, bl. 26, sc. C, parter (zona Baba Novac)